Ryfastsjefen hjelper deg i form til halvmaratonet

Published by Svanhild Eggebø Spanne on

Gunnar Eiterjord er ikke bare prosjektleder for Ryfast, men også en ivrig løper. Fram mot Ryfastløpet vil han komme med sine treningstips i form av treningsprogram, både for «mosjonisten» og «supermosjonisten. Her kan du lese Gunnars hilsen til deg som har meldt deg på.

«La meg først si at det er kjempekjekt at du har meldt deg på Ryfastløpet. Det kommer til å bli en begivenhetsrik dag. Og jeg vet at arrangørstaben legger sin flid i at du skal få en god opplevelse.

Jeg har drevet med idrett, og da spesielt løping og langrenn i over 40 år, både som aktiv utøver og trener. Det jeg har lært og erfart er grunnlaget for de treningsprogrammene jeg vil sette opp fram mot løpet 5. oktober 2019. Min erfaring er kort oppsummert at rett trening er mye viktigere enn mest mulig trening.

Hvilke mål du har med treningen er helt avgjørende for hvordan du skal trene. I tillegg må du ta hensyn til «totaltilværelsen», dvs familie, jobb og annet. Trening skal være gøy – da oppnår du erfaringsvis mest med treningen. Og hensikten med treningen er å bygge opp kroppen, ikke å slite deg ut … Så enkelt og så vanskelig!

Skal treningen være gøy, er min erfaring at den må være variert og du må forsøke å være litt opplagt når du trener. Samtidig er det lurt å planlegge slik at du legger treningen inn på en rasjonell måte mellom alt det andre du gjør i tilværelsen. Hvis du har muligheten til det er f.eks det å kombinere turen til/fra jobb en fin måte å få utført treningen på. Noen synes det er kjekkest å trene sammen med andre – prøv på det da – få vennen/venninnen evt. unger med på treningstur.

Å beholde overskudd er avgjørende for å få godt utbytte av det treningsarbeidet du legger ned. Vær derfor ikke redd for å stå over treningen en dag hvis du er «nedkjørt» av andre ting i tilværelsen. Og det å ta søndagsturen sammen med familien eller å følge ungene på sine aktiviteter, er mye viktigere og skal alltid ha høyere prioritet enn akkurat den treningsøkta du evt. må gå glipp av. Det samme gjelder hvis du blir småskadet. Stopp opp og gjør evt. alternativ trening (ikke løping) en periode til skaden er leget. Er du strukturert, greier du likevel over tid å få gjort unna tilstrekkelig med treningsøkter til å gjennomføre Ryfastløpet på en grei måte.

Treningsprogrammene bygges opp med en grunntreningsperiode og deretter en periode med litt mer «spissing» fram mot løpet. Grunntreningsperioden er i praksis perioden fra nå og fram til april 2019.I perioden fra da og fram til løpet kan du jo evt bli med på noen andre, gjerne kortere løp for å bli litt mer vant med konkurranser.

Nå er det lagt ut treningsprogram for desember og januar. Nytt treningsprogram kommer i begynnelsen av februar.

Lykke til!

Med beste hilsen fra Gunnar»

Ryfastsjef Gunnar Eiterjord er ein ivrig mosjonist og deler villig av si løpserfaring.
Categories: Oppdateringar