Hvilken trening gir best oksygenopptak?

Published by Svanhild Eggebø Spanne on

Maksimalt oksygenopptak (maks VO2) : Maks VO2 betyr hvor mye oksygen du maksimalt greier å ta opp. Oksygenforbruket viser seg å stige jevnt eller lineært med løpshastigheten. Opp til den anaerobe terskelen er det aerobe prosesser som primært arbeider.

Når belastningen overstiger denne terskelen, kopler kroppen automatisk også inn flere anaerobe prosesser eller melkesyremotoren. I bakgrunnen jobber imidlertid fortsatt aerobe prosesser, og enda flere muskler blir aerobt rekruttert selv om du jobber over terskelen. Nå er alle energisystemene aktivert og i full sving med å greie den belastningen du utsettes for. Belastningen ved oppnådd maks VO2 er så stor, at du kun orker noen få sekunder, du har nå også nådd din maksimale puls.

Jo høyere oksygenopptaket ditt er, jo bedre forutsetninger har du for å yte bra i kondisjonsidretter, f.eks. løping. Lista under viser hvilke idretter som har høyest målt oksygenopptak blant utøverne:

  1. Langrenn
  2. Løping
  3. Sykling
  4. Skøyter
  5. Roing
  6. Svømming
  7. Alpint
  8. Padling
  9. Bryting
  10. Fotball

Og så dit jeg vil, og til det som er relevant i forhold til løpetrening generelt og trening fram mot Ryfastløpet spesielt:

Nå i vintermånedene, tren så mye langrennstrening som du kan som alternativ til løpetreningen. Legg helgetreningen til langrennsløypene i Sirdal, Suldal og andre steder. Langrennstrening, spesielt diagonalgang i kupert terreng er den aller beste kondisjonstreningen du kan få – også som løper. Og du sparer beina i forhold til belastningsskader. Taper du hurtighet/ løpssteg ved å gå på ski? Nei! Helt fra jeg var guttunge har langrennsløping vært en viktig del av treningen om vinteren. Vi gikk på ski hele vinteren og «hoppet» rett over i løpeskoene da våren kom. Og det gikk fort unna både i terreng- og gateløp.

For de som ikke har gått så mye på ski før, har jeg følgende råd: 

Du trenger ikke å kjøpe deg det dyreste langrennsutstyret for å ha en kjekk skiopplevelse og få fin trening. De rimelige utstyrspakkene, evt. brukt utstyr på finn.no er helt greitt. Felleski som nå er blitt populære på markedet kan være et helt greitt alternativ hvis du kun skal bruke langrennsløpinga som alternativ trening.

Gå rolig de første turene og forsøk å få til balansen. Da går alt så mye enklere. Kan være greitt å gå litt uten staver for å få dette til. Gå rolig og unngå «jogging» på skiene.

Hvis du vil lære litt mer enkle teknikktips, se på de linkene under:

Gode og enkle råd fra erfarne løpere 🙂

Lykke til og nyt skituren!

Har du ellers spørsmål til blogginnleggene mine, send meg en epost på:

 gunnar.eiterjord@vegvesen.no