Maraton? Nei! Prøv Lidingøloppet i stedet!!

Published by Svanhild Eggebø Spanne on

Løping skal være gøy, og så er det ikke så dumt å være litt bevisst på at du ikke overdriver slik at du får alvorlige skader.

Hvor vil jeg med en sånn innledning? Tja …… Jeg ser at mange som starter med løping i voksen alder «tar litt av» og så blir det for noen en «fiks idè» om å løpe flest mulig helmaratonløp – gjerne i løpet av samme sesong.

Rådet mitt er: Tenk deg litt om, og for de fleste, dropp tanken om 42 km på asfalt.

De fleste som trener jevnt og trutt klarer, med litt selvdisiplin, å komme seg gjennom et helmaratonløp. Det skal dere ikke være i tvil om. Men – 42195 meter på asfalt og kanskje enda verre en del brostein, er en stor belastning på beina – legger, akillessener og knær. Risikoen for å få alvorlige skader er stor.

Mitt råd er: Det er ikke verdt det. Da jeg var «ung og aktiv» og veldig godt trent – løp vi kanskje et slikt løp helt på tampen av sesongen. Jeg prøvde det samme så vidt som veteran men fant fort ut at dette er skumle greier for beina.

Min litt tøffe påstand er at maraton er for de aktive som er spesialtrent for det og som løper fort. Alle andre har det mye kjekkere og sunnere med å løpe andre typer løp – helst kortere og gjerne på et annet underlag enn asfalt.

De store internasjonale maratonløpene har historikk og går gjerne i en kjent storby. Det innebærer at litt av opplegget rundt å reise på et sånt løp har vært å kombinere løpet med en storbyhelg. Dette trekker mange.    

Her skal du få en mye bedre idè om hvordan du kan kombinere en skikkelig kraftprøve med en fin storbyhelg. Svaret er Stockholm, siste helga i september og verdens største terrengløp – Lidingøloppet.

Lidingøloppet går på stier og turveier på vakre Lidingø utenfor Stockholm. Hoveddistansen er 30 km for menn og 15 km for kvinner men det er mulig for begge kjønn å løpe begge distansene. I tillegg finnes det kortere distanser. Løpet har totalt mellom 30. og 40.000 deltakere. Svenskene er knallgode på arrangement så selv med mange deltakere går alt knirkefritt. Løpet har en lang tradisjon og nordmenn som Grete Waitz og Jarl Gaute Aase har vunnet løpet en rekke ganger. Den internasjonale deltakelsen, inkludert med sterke afrikanske løpere, er stor. Og løpet er sammen med bl a Vasaloppet en av de store utholdenhetsprøvene i vårt naboland. Jeg har vært på løpet en rekke ganger og kan huske tilbake på fantastiske rammer – nydelig skogsterreng – morgenstemningen på startplassen – entusiastiske tilskuere langs løypa og faktisk også noen brukbare plasseringer i eliteklassen.

Løpet anbefales på det sterkeste. Ryfastløpet i år og Lidingøloppet i 2020?

Litt mer info om Lidingøloppet finner du på:

http://www.lidingoloppet.se/sv/#.XJCbCkycFaQ

Hvis du har lyst til å prøve deg på et annet kjekt langt løp, kan også dette, Seiser Alm halvmaraton anbefales. Mer info om dette løpet finner du på:

http://running.seiseralm.it/de/halbmarathon.html

Har du ellers spørsmål til blogginnleggene mine, send meg en epost på:

 gunnar.eiterjord@vegvesen.no