Supertrening for Ryfast-bakken 😊

Published by Svanhild Eggebø Spanne on

Vel overstått sommer! Håper dere har hatt en kjekk sommer med mye god fysisk aktivitet. Det har i hvert fall jeg 😊 Selv når vi er på reisefot prioriterer vi å finne et sted å trene stort sett hver dag. Min erfaring er at det er viktig å gjøre det lystbetont, gjerne i kjekke omgivelser. Finn en park eller et skogsområde å trene i, i stedet for å trave på asfalten langs riksvegen. Og i en park kan mamma og pappa løpe intervall i ei rundløype samtidig som du har god kontroll på unger som er med og gjerne leker ikke lenger unna enn at du har god øyekontroll på dem under dragene. Og ikke undervurder at mamma og pappa er deres største forbilder …….. så kanskje ser det du/dere gjør kjekt ut. Veslejenta vår er i hvert fall der.

Som jeg sa før ferien, så har dere nå gjennomført mye god trening og det er egentlig bare å fortsette denne – godt tilpasset «totaltilværelsen». Det er de samme prinsippene, en god miks av lett og hard trening, litt styrketrening og å passe på å beholde overskudd og unngå belastningsskader som er viktig.

Så er det en del som spør meg om hva de spesifikt skal gjøre for å være godt forberedt til den siste lange bakken i Ryfastløpet. Vel, det er ingen spesielle hemmeligheter ut over det jeg har satt opp i treningsprogrammene – men mitt råd er å få løpt en del kupert (og ikke bare flatt), både på langturer og intervalløkter.Men jeg kan tipse dere om ei spesialøkt som fungerer svært godt for å få godt oksygenopptak og god motbakkekapasitet. Løpsformen kalles «elghufs» (evt. sprettende skigang). Treningsformen er mye brukt blant skiløpere som ofte er de med suverent best oksygenopptak og motbakkekapasitet. Treningen gir god uttelling også for løpere.

Øvelsen går kort og greitt ut på at du løper motbakke, gjerne litt «sprettende» med skistaver. Draglengde fra 1-5 min alt etter hva du føler for. Mitt råd er å ha litt lengde på dragene. Ved å bruke staver aktiviserer du enda større muskelgrupper enn ved kun å bruke beina noe som igjen gjør at du trener oksygenopptaket ekstra bra. Øvelsen kan godt løpes i naturterreng. Jeg løper den f. eks. i bakke med bløtt myrterreng og har ofte kjørt 5×5 min med joggepause ned bakken.

Se eks. under som viser en ikke ukjent skiløper gjennomføre øvelsen på veg:

Vær obs på at denne treningsformen er tøff. Men jeg kan love at den fungerer 😊

God treningshøst!

Har du ellers spørsmål til blogginnleggene mine evt. andre spørsmål om trening og kjekke konkurranser, send meg en epost på:

 gunnar.eiterjord@vegvesen.no